HOME > WAT WE DOEN > KLIMAAT
Klimaat
De mensheid wordt meer en meer geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering door overstromingen, oversterfte door hittegolven, watertekorten, … Onze natuur verdroogt, bij de overstromingen van de Vesder verdronken 41 mensen en elke hittegolf leidt tot bijkomende sterfgevallen. We werken mee aan de grondige transitie die ons economisch bestel moet doormaken. Onze acties hebben tot doel bij te dragen aan het bereiken van klimaatneutraliteit en onszelf en onze natuur aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Onze rechtszaken

01. Procedure tegen nieuwe aardgasinfrastructuur
Greenpeace België, Bond Beter Leefmilieu en Dryade gaan in beroep bij de Raad van State tegen het “Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Leidingstraat Glabbeek-Halen”, dat de Vlaamse Regering in de zomer van 2024 goedkeurde. Dit GRUP voorziet in de aanleg van een leidingstraat die op korte termijn gericht is op de uitbreiding van de aardgasinfrastructuur in Limburg. Maar of deze uitbreiding nodig is, dan wel de klimaattransitie net hindert, werd niet onderzocht.
02. Beroep tegen EU-besluit om vliegtuigen en schepen op fossiele brandstoffen als groen te bestempelen
Samen met 4 Europese NGO’s vechten we het EU-besluit aan om vliegtuigen en schepen op fossiele brandstoffen als groen te bestempelen.
De toevoeging van scheep- en luchtvaartactiviteiten met deze criteria in de Taxonomie, leidt tot de verwatering van een classificatiesysteem dat ontworpen is om investeerders duidelijke aanbevelingen te geven over groene investeringen. Meer zelfs, de EU keurt schimmige oplossingen goed die de overgang naar een groene en koolstofarme economie ondermijnen.


03. Beroep tegen vergunning luchthaven Zaventem
Samen met twaalf andere milieuorganisaties en bewonersgroepen stapten we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning voor Brussels Airport. Door die vergunning kan de luchthaven verder groeien, ten koste van de gezondheid van honderdduizend omwonenden, de leefomgeving én het klimaat. De voorwaarden in de vergunning zijn ruim onvoldoende om de impact op het klimaat van de luchthaven te beperken.
De vergunning legt de ongebreidelde groei van de luchtvracht en het aantal passagiers geen strobreed in de weg. Dat zal onvermijdelijk zorgen voor een grotere klimaatimpact van de luchthaven. Het MER en de vergunning houden onvoldoende rekening met die klimaatimpact. Dat is in strijd met nationale en internationale milieuwetgeving. Het ondermijnt bovendien de klimaatinspanningen door andere sectoren. Ook daarom vragen wij om deze vergunning te vernietigen.