Fluxys kreeg van minister Brouns een vergunning voor de aanleg van een nieuwe gasleiding tussen Zeebrugge en Lievegem. Deze gasleiding moet zorgen voor een verdubbeling van de doorvoerscapaciteit voor gas naar Duitsland – wat tegelijk indruist tegen onze klimaatplannen én de dalende gasvraag miskent. Daarom gaan Greenpeace België, Bond Beter Leefmilieu en Dryade in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
De aanleg van deze gasleiding tussen Zeebrugge en Lievegem vormt het tweede deel van een langer traject van in totaal bijna 100 kilometer. Het eerste deel tussen Desteldonk en Opwijk werd in 2024 in gebruik genomen. Dit project werd in 2022, kort na de Russische invasie van Oekraïne, opgestart om de energiebevoorrading van België en de omliggende landen te verzekeren.
Maar sindsdien is de situatie helemaal veranderd, stelt Angelos Koutsis van Bond Beter Leefmilieu. “Het gasverbruik in België en haar buurlanden is sterk gedaald, en daarmee ook de doorvoer naar die buurlanden. De Europese Commissie voorziet een verdere daling, maar Fluxys noch de regering houdt hier rekening mee. De klimaatdoelstellingen laten sowieso enkel in uitzonderlijke gevallen nieuwe fossiele infrastructuur toe; in dit dossier ontbreekt hierrond elke motivering of toetsing.”
Fluxys stelt verder dat de leiding op termijn ook voor het transport van waterstof kan dienen. Mathieu Soete van Greenpeace wijst erop dat Europa waarschuwt voor de aanleg van te veel netwerken. “Er heerst grote onzekerheid over de toekomstige vraag naar waterstof. Het risico op fossiele lock-in of gestrande activa is dus reëel, maar dit dossier houdt hier op geen enkele manier rekening mee.”
Tot slot merkt Elias Van Marcke van Dryade op dat “een verdere uitbreiding van fossiele gasinfrastructuur vooral de kwetsbare huishoudens dreigt te treffen met hogere nettarieven. De dalende gasvraag leidt tot een stijging van de nettarieven, om zo de afschrijvingen van de infrastructuur te kunnen blijven financieren. Hierdoor worden nog meer gebruikers gemotiveerd om van gas af te stappen. De achterblijvende gebruikers zijn de minst kapitaalkrachtige, maar zij krijgen wel de rekening gepresenteerd.”